Naleśniki gryczane z bananowym środkiem

Kiedyś usłyszałam w pewnym programie kulinarnym, że naleśniki gryczane jada się tylko na sposób wytrawny- z warzywami, mięsem. Banał- tyle powiem. Ze słodkim nadzieniem są super smaczne!

Jak zrobić naleśniki- normalnie jak z mąki pszennej.

Składniki:

szklanka mąki gryczanej

szklanka mleka

pół szklanki wody

jajko

szczypta soli

łyżeczka oleju kokosowego

Wszystko wymieszać razem trzepaczką. Nie odstawiać masy- piec od razu. Ciasto nie jest gęste- ma być troszkę luźniejsze jak na „normalne” naleśniki. Smażę na teflonie- bez tłuszczu- dodaję go do ciasta.

W tym wydaniu do środka zrobiłam masę z banana, 100 g sera białego, kapki jogurtu naturalnego i wiórków kokosowych. Po posmarowaniu masą lekko jeszcze podsmażyłam na oleju. Maliny dodane dla kwaśnego smaku- sam banan dla mnie za słodki.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>