Kotleciki z mięsa mielonego i cukinii

Z samego rana naszła mnie ochota na kotlety mielone- ale jakieś inne , aromatyczne i zdrowe. Wycudowałam takie oto smakowite kąski. Dobre na obiad do kaszy gryczanej i po prostu sałatki z pomidorów, dobre na zimno do chleba, dobre same w sobie.

Składniki:

70 dag mięsa mielonego – ja kupiłam dobrej jakości łopatkę wieprzową i zmieliłam

cukinia- taka ok 30 dag

płaska łyżka mąki ryżowej

jajko

łyżeczka musztardy

łyżeczka soli (płaska)

po pół łyżeczki: papryki słodkiej, majeranku,

pieprz do smaku

2 ząbki czosnku

garść posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać resztę składników i wyrobić porządnie ręką. Na blachę z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i układać na nim kotleciki. Wstawić do nagrzanego na 220 C -termoobieg piekarnika. Piec do zrumienienia ok 30 min.

9 myśli nt. „Kotleciki z mięsa mielonego i cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>